κατεβάστε σε μορφή pdf

ΔΩΡΕΑΝ

το βιβλίο

του Δημήτρη Κουτσονίκα

Η δυσκολότερη μάχη του ανθρώπου είναι αυτή που δίνει με τον ίδιο του τον εαυτό. Πέρα από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στον πεπερασμένο κόσμο που ζεί καλείται να ανακαλύψει την πραγματική του φύση και να ισορροπήσει την τριπλή του υπόσταση με τρόπο καλό κ’ αγαθό. Από τη στιγμή που κάθε λαός αποτελείται από ανθρώπους, ότι ισχύει για τα άτομα ισχύει και για τα έθνη. Είναι, δηλαδή, η εθνική αυτογνωσία ο δρόμος που οδηγεί από το ζην στο ευ ζην. Καθώς κατά τον 19ο αιώνα έλαβε χώρα η ανάσταση του Έθνους μας με την Επανάσταση του 1821, η κατανόηση της ιστορικής περιόδου μέχρι την αρχή του 20ου αιώνα, έχει κατά τη γνώμη μου θεμελιώδη σημασία. Να νιώσουμε πως, μετά την μισοτελειωμένη Εθνεγερσία, η εθνική μας ολοκλήρωση εξαρτιόνταν καθαρά από τη δική μας δύναμη. Να γνωρίσουμε την ιστορική μας πορεία κατά την οποία ο λαός στάθηκε ανώτερος των ηγετών του, αφού η κοινή θέληση για αναγέννηση αποδείχτηκε ισχυρότερη πάντων. Μέχρι την επανεκκίνηση του Έθνους. Στις 15 Αυγούστου 1909, ο ελληνισμός επιβλήθηκε της ξενοκίνητης ολιγαρχίας με τα όπλα του. Εκ των κάτω του στρατεύματος οι στρατιωτικοί, ως το ένοπλο δυναμικό των Ελλήνων, μετέδωσαν προς τα πάνω την απόφαση του λαού για ελευθερία κι ανόρθωση. Οι εγχώριες δυνάμεις του δεσποτισμού σαρώθηκαν από την ορμή των κινηματιών. Το καθεστώς δεν έπεσε. Ξεφούσκωσε τσιρίζοντας αλαφιασμένο σαν μπαλόνι που τ’ αφήνει πιτσιρίκος.

οι επιλογές μας είμαστε …

Καπετάν Γάκιας

- διαβάστε το -

editorial

photo by Darkmoon_Art from Pixabay

Πρόταση Ανάπτυξης

- διαβάστε το -

Οικονομία Πολιτισμού

Η ομορφιά του κόσμου

- διαβάστε το -

- διαβάστε το -

κατεβάστε σε μορφή pdf

ΔΩΡΕΑΝ

το βιβλίο

του Δημήτρη Κουτσονίκα

Τι είναι το πρώτο που σας έρχεται στο μυαλό ακούγοντας τη λέξη: λεμονανθοί; Θεϊκά πλασμένος ο κόσμος μας δίνει απλόχερα τις λύσεις, συχνά με τρόπο λιτό. Αποκύημα φαντασίας οι Microids απειλούν την ανθρωπότητα που παραφρονώντας βουτά στη μαύρη άβυσσο της απώλειας δίχως διέξοδο. Τα απέριττα τελικά μπορούν να φωτίσουν το μυαλό μας στις πιο σκοτεινές στιγμές του, όταν ο φόβος θεριεύει, να μας δείξουν το δρόμο για την αλήθεια, να μας θυμίσουν πως μόνο η χαρά μπορεί να νικήσει τον πόνο, η χαρά της αγάπης. Να ξυπνήσουν μαγικά το παιδί μέσα μας και να σκορπίσουν τον εφιάλτη έτσι απλά. Ταπεινά αλλά στοργικά ανοίγουν τα μάτια μας στο φώς, με της μάνας το χάδι, με το φιλί του εραστή, με την ευωδιά των λεμονανθών.

Κοιτάζει σήμερα κανείς τριγύρω του και βλέπει ανθρώπους με βλέμμα θολωμένο. Με θολή ψυχή άρα αφού τα μάτια είναι ο καθρέπτης της ψυχής. Λίγοι οι άνθρωποι που πασχίζουν με τη λογική και με το λόγο να επικοινωνήσουν. Οι άλλοι οι πολλοί μιλάνε με τις εικόνες. Ζούνε ήδη σε κόσμο εικονικό. Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι. Βαθιά, πολύ βαθιά η ρίζα της λαϊκής σοφίας. Στα χρόνια της Αντιγόνης του Σοφοκλή (Το κακόν δοκείν ποτ' εσθλόν τωδ' έμμεν' ότω φρένας θεός άγει προς άτταν). Κάνει ο Θεός το κακό να φαίνεται καλό σ' αυτόν που οδηγείται στην ΑΤΗ, στη μωρία των ψευδαισθήσεων …

– διαβάστε το ολόκληρο –

κατεβάστε σε μορφή pdf

το τεύχος 5α

ΔΩΡΕΑΝ

Θαύμα

Ως θαύμα χαρακτηρίζουν οι αδαείς ότι δεν μπορούν να κατανοήσουν. Ως θαύμα ενδεχομένως να χαρακτηρίσουν κάποιοι τη δυνατότητα της Ελλάδας να καταστεί εντός ενός μόνο έτους οικονομικά υγιής και να κατακτήσει την πρωτιά στην παγκόσμια ανάπτυξη. Με ποιο τρόπο; Με την αξιοποίηση του αγροτικού της δυναμικού. Οι ψυχροί αριθμοί διαλύουν την άχλη της άγνοιας για τους ανίδεους…

– διαβάστε το ολόκληρο –

κατεβάστε σε μορφή pdf

το τεύχος 7α

ΔΩΡΕΑΝ

δείτε απόσπασμα

από το βιβλίο

του Δημήτρη Κουτσονίκα

Περί έρωτος μάλλον η πλοκή του μυθιστορήματος όπου αναζητούνται με τη ματιά του συγγραφέα απαντήσεις σε αυθόρμητα ερωτήματα κι επίκτητες εμπειρίες. Τι; Πως; Γιατί; Χωρίς ν' ακούγονται ακολουθούν δεμένα στη ροή του μύθου τη φαντασία που ασθμαίνοντας ιδρώνει να μιμηθεί τη ζωή. Μπερδεμένη με χρήμα, εξουσία, πάθη κι αδυναμίες συγκρούεται με το απόλυτο, το ιδανικό. Ίδια όμως απρόβλεπτα σαρωτική παρασέρνει βιώματα κι επιθυμίες ανάκατα σε μονοπάτια χιλιοδαρμένα … σα χαρά ή πόνο, δώρο ή εμπόρευμα, δύναμη ή αδυναμία, ηδονή ή τέρψη, προνόμιο ή δικαίωμα …  εκεί όπου το βρώμικο με το καθαρό διεκδικούν ως το τέλος το μερίδιο τους. Αν γίνεται να υπάρξει τέλος σ' έναν κόσμο σφαιρικό. Σε έναν κόσμο που πάντως υπάρχει φως. Υπάρχει όμως αλήθεια;

κατεβάστε σε μορφή pdf

το τεύχος 8α

ΔΩΡΕΑΝ

photo by Ali Pazani from Pexels

Θαύμα! Θαύμα!

Θαύμα! θα αναφωνούσαν ίσως οι αδαείς  αν η Ελλάς ξεχρέωνε αύριο το πρωΐ και αποκτούσε ξαφνικά 1 τρις ευρώ διαθέσιμα, αλλά δεν θα ήταν θαύμα και μόνο η άγνοια θα το βάφτιζε ως τέτοιο. Πως; Έχει η Ελλάδα τέτοιες δυνατότητες; Ναι! Όμως δεν έχει τη δύναμη ή πιο σωστά δεν έχει τη γνώση, αφού η γνώση είναι δύναμη. Η Ελλάς πάντως δεν είναι απρόσωπη, είναι ο λαός της. Λαός βυθισμένος στην άγνοια. Η γνώση συνήθως κάνει τα πράγματα απλά. Η χώρα μας διαθέτει πιστοποιημένα εκατομμύρια τόνους νικελίου το οποίο τιμάται σήμερα γύρω στα 100 χιλιάδες δολάρια τον τόνο. Αν η ελληνική γη διαθέτει 240 εκατομμύρια τόνους νικελίου τότε η σημερινή αξία τους ανέρχεται στα 24 τρισεκατομμύρια δολάρια…

– διαβάστε το ολόκληρο –

Το χρώμα του χρήματος

Τι χρώμα έχει το χρήμα; Έχει το χρώμα του μαχαιριού που το κόβει. Γιατί η δύναμη κάνει το χρήμα κι όχι το αντίθετο. Επικρατεί βέβαια η αντίληψη ότι το χρήμα φέρνει δύναμη αλλά αυτό είναι μια ψευδαίσθηση. Η ψευδαίσθηση των αδυνάτων, των δούλων λαών σε αυτούς που έχουν πραγματική ισχύ. Ποιος έχει αληθινή δύναμη; …

– διαβάστε το ολόκληρο –

Το φάντασμα της ιστορίας

Το παρελθόν σκορπά διαρκώς την αύρα του στο παρόν σαν φάντασμα, το φάντασμα της ιστορίας. Στις ανθρωποβόρες δίνες που σχηματίζονται από τις πράξεις των ισχυρών κρατών του σήμερα, καθρεπτίζεται το πρόσωπο της δικής τους ιστορίας θυμίζοντας τους το χθες, αλλά οι σώφρονες λαοί που συνομιλούν με το παρελθόν μπορούν αν αφουγκραστούν σωστά να αποφύγουν τη νέμεση…

– διαβάστε το ολόκληρο –

Ποιο πετρέλαιο;

Γνωρίζετε τη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου; Αν τα χρήματα εκείνα πριν 20 χρόνια τα είχαμε διαθέσει να τριπλασιάσουμε την παραγωγή φρούτων στην Ελλάδα, σήμερα θα καλύπταμε τις ανάγκες μας σε βενζίνη. Πως; Με την παραγωγή φυτικής αλκοόλης. Αντί για βενζίνη τα οχήματα μας θα κινούνταν με φυτικό οινόπνευμα το οποίο είναι ασφαλέστερο, αποδοτικότερο και οικολογικότερο…

– διαβάστε το ολόκληρο –

- είσοδος -

photo by Roberto Lee Cortes from Pixabay

photo from Pixabay

Μην σταματάτε στους δρόμους για να διαβάζετε την προπαγάνδα του μισητού εχθρού. Περνάτε αδιάφορα και περιφρονητικά μπροστά στους ψεύτικους αριθμούς, στις κακόπιστες στατιστικές. Πίσω από τα τζάμια αυτοί κυττάζουν. Δεν πρέπει να βλέπουν Έλληνες να δίνουν προσοχή στις μωρίες και στις ατιμίες τους …

– διαβάστε το ολόκληρο –

Ενωμένοι, αποφασισμένοι, ψύχραιμοι

… Πάντως εμείς οι φοιτητές που ζήσαμε δίπλα τους τα τρία αυτά χρόνια της σκλαβιάς είμαστε σε θέση να πούμε στον Ελληνικό Λαό τη δράση τους στο Πανεπιστήμιο. Στα τρία αυτά χρόνια της σκλαβιάς οι φοιτητές έβαφαν με το αίμα τους τις λόγχες του κατακτητή …

– διαβάστε το ολόκληρο –

Οι θεωρητικοί στην πράξη

κατεβάστε σε μορφή pdf

ΔΩΡΕΑΝ

το βιβλίο

του Δημήτρη Κουτσονίκα

Αν σας έλεγαν να περπατήσετε 10 μέρες μέσα σε έρημο Αύγουστο μήνα με καύσωνα και μετά να ανεβείτε τρέχοντας ένα βουνό στα 1.600 μέτρα υψόμετρο τι θα σκεφτόσασταν; Κι όμως, ο ελληνικός στρατός διατάχτηκε τον Αύγουστο του 1921 να διασχίσει την αλμυρά έρημο δίχως νερό και τροφή και μετά δεκαήμερο πορεία να καταλάβει δια της λόγχης το Καλέ Γκρότο, σύμπλεγμα βουνών οχυρωμένων με τριπλή σειρά υπερσύγχρονων οχυρώσεων. Πως σας φαίνεται αυτή η διαταγή; Όταν μάλιστα ο στρατός μας στάλθηκε χωρίς σφαίρες και κανόνια …

– διαβάστε το ολόκληρο –

Η απόκρυφη ιστορία μας

photo by Lukas Baumert from Pixabay

Ελληνική Πολιτεία

Συμπληρώνονται φέτος 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Γιατί όμως γιορτάζουμε την επέτειο της έναρξης κι όχι της λήξης της επανάστασης; Γιατί η επανάσταση των Ελλήνων δεν τέλειωσε ποτέ. Διακόπηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 1831 με τη δολοφονία του Κυβερνήτη της Ελλάδος. Όταν χάθηκε ο μέγας Καποδίστριας σταμάτησε και η δημιουργία ελεύθερης ελληνικής χώρας. Ο σκοπός των επαναστατημένου έθνους, να δημιουργήσει ελεύθερο ελληνικό κράτος ορθόδοξων χριστιανών, δεν ολοκληρώθηκε. Είναι χρέος μας να ολοκληρώσουμε την επανάσταση των προγόνων μας. Χρέος κι ανάγκη, αν θέλουμε να επιβιώσουμε …

– διαβάστε το ολόκληρο –

Τον καλό τον λεν' χαζό… λέει ο σοφός λαός μας. Πόσοι δεν μπερδεύουν την ευγένεια με τη αγαθοσύνη, την πραότητα με την δειλία, την καλοσύνη με τη χαζομάρα. Ο λαός μας όμως δεν είναι χαζός, είναι καλός …

– διαβάστε το ολόκληρο –

Τον καλό τον λεν' χαζό

Από το 2002 αντί για δραχμή έχουμε ευρώ. Αντικαταστήσαμε το αμιγώς εθνικό μας νόμισμα με ένα διεθνικό. Αντικαταστήσαμε δηλαδή την μαλακή δραχμή με το σκληρό ευρώ. Κύριο επιχείρημα της απεμπόλησης του πυλώνα της εθνικής μας κυριαρχίας, του εθνικού μας νομίσματος, ήταν ότι θα αποκτούσαμε συγκυριαρχία σε ένα διεθνές ευρωπαϊκό νόμισμα, το ευρώ, με ισχυρά πλεονεκτήματα έναντι της δραχμής. Είναι όμως έτσι; 20 χρόνια μετά είμαστε οικονομικοί συγκυρίαρχοι ή μήπως καταντήσαμε οικονομικοί ραγιάδες; Ξανά …

– διαβάστε το ολόκληρο –

photo by Ruth Archer from Pixabay

Ραγιάδες

Η Ελλάς του 20ου αιώνα

Η Ελλάς εξήλθε του αγώνα της για ανεξαρτησία κατεστραμμένη και τα πρώτα εκατό χρόνια της ελευθερίας της αγωνίστηκε για να επουλώσει τις πληγές της και να αναστήσει τα παιδιά της. Στις αρχές του 20ου αιώνα όμως είχε απελευθερωθεί λιγότερο από το μισό της σημερινής χώρας. Οι Έλληνες τον αιώνα αυτό συνέχισαν την ολοκλήρωση της ελευθερίας τους δίνοντας παράλληλα το παρόν στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο τασσόμενη στο πλευρό των φιλελεύθερων δυνάμεων …

– διαβάστε το ολόκληρο –

Η αξία της δημοκρατίας

Η δημοκρατία είναι το λιγότερο κακό από τα διάφορα πολιτεύματα που ο άνθρωπος εφεύρε για να οργανώσει τη ζωή του. Η δημοκρατία είναι πολύ καλύτερη από τη μοναρχία ή την ολιγαρχία. Ως ανθρώπινο κατασκεύασμα όμως είναι ατελές και έχει τις αδυναμίες του. Μια από αυτές είναι ότι για να λειτουργήσει αποτελεσματικά προϋποθέτει παιδεία. Χωρίς πεπαιδευμένους πολίτες, η δημοκρατία δυσλειτουργεί …

– διαβάστε το ολόκληρο –

Οργάνωση και διοίκηση

Η άρτια οργάνωση και η χρηστή διοίκηση κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας έχει θεμελιώδη σημασία για την επιτυχία της. Η οργάνωση αφορά το πριν και η διοίκηση το μετά, με τρόπο όμως διαρκούς αλληλεπίδρασης αφού η διοίκηση συνδέεται άμεσα με την οργάνωση και το αντίστροφο. Παρατηρούμε όμως ότι η πετυχημένη έκβαση μιας ανθρώπινης προσπάθειας, ακόμα κι όταν εμπλέκεται μόνο ένα άτομο, δεν είναι εύκολη υπόθεση …

– διαβάστε το ολόκληρο –

2021

2020

2019

2018

2022

- διαβάστε περισσότερα άρθρα -

2021

2020

2019

2018

2022

- διαβάστε περισσότερα άρθρα -

κατεβάστε σε μορφή pdf

το τεύχος 6α

ΔΩΡΕΑΝ

Αλμπάνηδες

Υπάρχουν επιστήμονες καλοί κι επιστήμονες κακοί. Υπάρχουν κι αλμπάνηδες. Οι κομπογιαννίτες, δηλαδή, που ντύνουν με μπερδεμένα λόγια συμβουλές και πράξεις, που δεν στέκονται στη λογική. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς επιστήμονας για να διακρίνει τους αλμπάνηδες. Αρκεί να χρησιμοποιήσει τη λογική του. Ποια είναι η απλούστερη λογική; Τα μαθηματικά. Αυτό που ο σοφός λαός μας λέει: "ένα κι ένα κάνουν δύο" …

– διαβάστε το ολόκληρο –

Clairvoyant eye

Έγραφε ένας φίλος απ' τα παλιά … "September 23, 1914. Mr. Churchill to Sir Edward Grey … I do most earnestly beg you not to be diverted from the highway of sound policy in this part of the world, both during the war and at the settlement, by wanderings into the labyrinth of Turkish duplicity and intrigue. All I am asking is that the interests and integrity of Turkey shall no longer be considered …

– διαβάστε το ολόκληρο –

κατεβάστε σε μορφή pdf

το τεύχος 4α

ΔΩΡΕΑΝ

κατεβάστε σε μορφή pdf

το τεύχος 3α

ΔΩΡΕΑΝ

κατεβάστε σε μορφή pdf

το τεύχος 2α

ΔΩΡΕΑΝ

κατεβάστε σε μορφή pdf

το τεύχος 1α

ΔΩΡΕΑΝ

Γεωπολιτική

Η γεωπολιτική αφορά τη ζωή του λαού μας στα πλαίσια του πλανήτη μας. Αφορά τις σχέσεις του έθνους μας με τα άλλα έθνη. Η ολοκληρωμένη κατανόηση της σημερινής πραγματικότητας απαιτεί πολυεπίπεδα διεισδυτική κατανόηση της φύσης του ελληνικού έθνους και της ιστορικής πορείας του κράτους μας. Γιατί οι πρόγονοι μας επέλεξαν να οικοδομήσουν τον πολιτισμό και την ευημερία τους εντός της πατρίδας. Η πολυχιλιετής ζωή του λαού μας επιβεβαιώνει τη διαρκή προσήλωση στην πανάρχαια απόφαση τους. Να αποτελέσουν το Έθνος των Ελλήνων και να καλλιεργήσουν κοινό τον πολιτισμό τους εντός του αρχέγονου ελληνικού χώρου. Πορεία μακραίωνη βέβαια με τρομερές εναλλαγές και διακυμάνσεις, με επεκτάσεις, συρρικνώσεις, ανόδους, πτώσεις και σκλαβιές. Από την τελευταία σκλαβιά ξεκινήσαμε να βγαίνουμε πριν διακόσια χρόνια και ταυτόχρονα να αναζωογονούμε την πολιτιστική …

– διαβάστε το ολόκληρο –

Ξένες επενδύσεις; Ανέκδοτο!

Όλοι μας θέλουμε υγεία, παιδεία, πολιτισμό. Αυτά όμως απαιτούν λεφτά. Από πού όμως προέρχονται τα χρήματα του κράτους; Από τον ιδιωτικό τομέα. Από ντόπιους και ξένους επιχειρηματίες. Αν αυτοί εκλείπουν τότε δανειζόμαστε όπως κάνουμε τόσα χρόνια τώρα και φτάσαμε στα σημερινά χάλια. Οι ντόπιοι επενδυτές εξαφανίστηκαν για τους …

– διαβάστε το ολόκληρο –

Ελληνικά ξενοδοχεία

Μπορεί να λέγονται διάφορα από διάφορους αδαείς ή κακοπροαίρετους αλλά η πραγματικότητα για τα ελληνικά ξενοδοχεία είναι αμείλικτη. Το δείχνουν οι αριθμοί. Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα ξενοδοχείο 4* 100 δωματίων με αξία 3.000.000 ευρώ. Σε μια πεντάμηνη σαιζόν με 50% μέση πληρότητα για τους 2 μήνες και 100% για τους 3 καλοκαιρινούς μήνες …

– διαβάστε το ολόκληρο –

Ο τετραγωνισμός του κύκλου

ΜΗΝ ανησυχείτε! Ο κύκλος ΔΕΝ τετραγωνίζεται. Το προσπάθησαν όμως μερικά από τα μεγαλύτερα μυαλά της ανθρωπότητας και το προσπάθησαν πολύ. Αποτέλεσμα; Η πρόοδος των επιστημών, η εξέλιξη της τεχνολογίας και η βελτίωση της ανθρώπινης ζωής. Οι βίδες που σήμερα χρησιμοποιούμε οφείλουν την ύπαρξη τους στον κύκλο που δεν τετραγωνίζεται …

– διαβάστε το ολόκληρο –

Ευρώ ή δραχμή;

Το δίλημμα ευρώ ή δραχμή μοιάζει με το απλοϊκότερο ερώτημα κουτάλι ή πιρούνι… Η απάντηση όμως είναι ίδια: εξαρτάται. Εξαρτάται τι θες να φας, όπως εξαρτάται και τι οικονομία θες να φτιάξεις. Πραγματικό δίλημμα πάντως για ευρώ ή δραχμή δεν υπάρχει. Το κάθε νόμισμα κοινό ή εθνικό έχει την αξία του. Είναι δυο διαφορετικά εργαλεία …

– διαβάστε το ολόκληρο –

Φορολογική μεταρρύθμιση

Γενιές ολόκληρες οικονομολόγων έχουν γαλουχηθεί με φορολογικά παραμύθια. Αποτέλεσμα αυτής της στρέβλωσης είναι οι εγκληματικές φορολογικές πολιτικές που βιώνει η κοινωνία μας τις τελευταίες δεκαετίες. Στο όνομα της φορολογικής δικαιοσύνης εφαρμόζονται οι πλέον άδικοι και καταστρεπτικοί φόροι. Στο όνομα της αναδιανομής …

– διαβάστε το ολόκληρο –

Συνταγματική μεταρρύθμιση

Η δημοκρατία είναι κατά τη γνώμη μου το καλύτερο πολίτευμα για την πρόοδο των ανθρώπων. Γιατί όταν οι αποφάσεις λαμβάνονται από πολλούς τότε μειώνονται οι πιθανότητες για λάθη και αστοχίες. Η ποιότητα της δημοκρατίας δε, επηρεάζει άμεσα την ποιότητα της ζωής μας. Το πολίτευμα άλλωστε έχει καθοριστική σημασία για την οικονομική πολιτική που …

– διαβάστε το ολόκληρο –

emfilox © 2015 - 2024

Η ομορφιά του κόσμου

Η αληθινή ομορφιά του κόσμου δόθηκε από τον Πλάστη μέσα απ' τη διαφορετικότητα και την ποικιλία. Πόσα λουλούδια υπάρχουν; Πόσα χρώματα; Πόσες μυρωδιές; Σε τι πανδαισία ομορφιάς ζούμε; Θα ήταν απαίσιο να γέμιζε ξαφνικά ο πλανήτης μας από ένα και μόνο λουλούδι, ένα και μόνο χρώμα. Όσο όμορφο κι αν ήταν αυτό το λουλούδι θα …

– διαβάστε το ολόκληρο –

Πρόταση Ανάπτυξης

Ο χρόνος έχει καθοριστική σημασία στην ανθρώπινη ζωή. Η έγκαιρη επέμβαση σώζει. ΣΗΜΕΡΑ η Ελλάς οφείλει να σχεδιάσει ΑΜΕΣΑ ένα ολοκληρωμένο σχέδιο οικονομικής ανασυγκρότησης. Αύριο ίσως είναι αργά. Το συγκεκριμένο σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης ύψους 750 δις ευρώ που προτείνω αφορά ένα εθνικό σχέδιο αστικής ανασυγκρότησης …

– διαβάστε το ολόκληρο –

Οικονομία Πολιτισμού

Προσωπικά, ως οικονομολόγος και ως πολίτης, έχω καταλήξει στην άποψη ότι για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία πρέπει να τη συνδέσουμε με το μεγαλύτερο περιουσιακό μας στοιχείο, τον πολιτισμό μας. Προτείνω λοιπόν να κάνουμε την οικονομία μας, Οικονομία Πολιτισμού, ώστε μέσω της ανάδειξης του πολιτισμού μας να έρθει η οικονομική ανάπτυξη …

– διαβάστε το ολόκληρο –

Ο Υιός του Ανθρώπου

Ο Θεάνθρωπος Σωτήρ θεμελίωσε δια του Λόγου και της Θυσίας Του την πίστη των ανθρώπων. Η δύναμη της πίστης δια τους αποδεχόμενους το Φως είναι ακατανίκητος. Δεν υπάρχει τίποτα που η πίστη δεν μπορεί να υπερνικήσει αφού ο τρισυπόστατος Λόγος ολοκληρώνει την ανθρώπινη ύπαρξη κατά σώμα, ψυχή και πνεύμα. Η ύλη δια του Λόγου υψούται, η ψυχή φωτίζεται και το πνεύμα λάμπει. Ο Λόγος ως Ον εξαφανίζει το Μη Ον όπως το φως εξαφανίζει το σκότος …

– διαβάστε το ολόκληρο –

photo by Cleyder Duque from Pexels

photo by emfilox

κατεβάστε σε μορφή pdf

το τεύχος 9α

ΔΩΡΕΑΝ

Μωραίνει Κύριος

Τόσο η τέχνη όσο και η επιστήμη στοχεύουν στη βελτίωση του ζην. Εφόσον εκτός από το ζην υπηρετούν και το ευ ζην τότε τέχνη και επιστήμη καθίστανται υψηλές. Η υψηλή, δηλαδή η καλή τέχνη όπως και η καλή επιστήμη, υπηρετεί ταυτόχρονα το ζην αλλά και το ευ ζην των ανθρώπων…

– διαβάστε το ολόκληρο –

photo by Ruth Archer from Pixabay

Τέχνη και Επιστήμη

κατεβάστε σε μορφή pdf

το τεύχος 10α

ΔΩΡΕΑΝ

Η τριανταφυλλένια

στρατηγός

Οι νικηφόροι στρατηγοί της αρχαιότητας ανάθεταν στους Δελφούς το δέκατο των λαφύρων τους ως μνημείο αιώνιο της δόξας τους. Η μόνη γυναίκα που έρπαξε το ίδιο ήταν η διάσημη εταίρα Ροδώπις. Η ροδομάγουλη, όπως λέει το όνομα της, η τριανταφυλλένια. Στην κορύφωση της πορείας της …

– διαβάστε το ολόκληρο –

photo from Pixabay

photo by emfilox

Αν…

Αν λίγοι είναι αυτοί που έχουν το χρόνο και την όρεξη να μελετήσουν ιστορία, τότε λίγοι μπορούν να βρουν απαντήσεις. Όλοι όμως μπορούν να θέσουν ερωτήματα. Έχετε αναρωτηθεί τι μπορεί να είχε συμβεί ΑΝ η Ελλάδα δεν είχε πει ΟΧΙ το 1940; Αν δεν είχε αντισταθεί μέχρις εσχάτων και είχε διευκολύνει ως επιτήδειος ουδέτερη την μετακίνηση των αξονικών στρατευμάτων; Ας εξετάσουμε μια εναλλακτική ροή της ιστορίας…

– διαβάστε το ολόκληρο –

Ο πληθυσμός της Ελλάδας βρίσκεται στην 5η θέση ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ως προς την μελαγχολία και την κατάθλιψη. Αν είναι δυνατόν! Οι κάτοικοι της ομορφότερης χώρας του κόσμου να είναι από τους πιο δυστυχισμένους του πλανήτη. Είναι δυνατόν;

– διαβάστε το ολόκληρο –

photo by Engin Akyurt from Pixabay

Αν είναι δυνατόν

δ. γ. κουτσονίκας

για τον πολιτισμό και την ανάπτυξη